Tisková zpráva FestDen 22. 11. 2019

23.11.2019 | Petra Součková | Press

Tisková zpráva – FestDen

FestDen, slavnostní vyvrcholení 3. ročníku soutěžního festivalu mladých filmařů Pražský filmový kufr, letos proběhl v již osvědčených a příjemných prostorách pražského CAMPu. 9. 11. 2019 jsme se tu setkali s více než 650 autory snímků, jejich rodiči a sourozenci, lektory audiovizuálních kroužků a škol, porotci z řad odborníků a mnoha milovníky amatérského filmu.

 

Promítání nominovaných snímků

Na své si přišel ten, kdo si chtěl nominované snímky během celodenní projekce vychutnat na velkém plátně, ale určitě i každý autor, kterého zajímalo, jak si na tom stojí jeho vlastní film v konkurenci dalších 181 tvůrčích počinů, přihlášených do naší soutěže.

 

Tvůrčí dílny

Menší děti využily celodenní širokou nabídku tvůrčích dílen, počínaje loutkářskou, přes animační a maskérskou a konče inspirativními setkáními nad komiksovou filmovou znělkou, flipbookem nebo šitím vlastního sešitu.

 

Debaty s odborníky

Velká řada návštěvníků se zapojila do debat, které byly letos věnovány jednak mnohdy opomíjenému tématu zvuku a ruchů ve filmu, jednak současným závažným problémům – kyberšikaně a bezpečí na sítích. Pozvání do debat přijali mistři svých oborů – držitelé Českých lvů, zvukaři Martin Jílek a Marek Hart, dokumentarista a spoluautor filmu V síti Vít Klusák, producent seriálu #martyisdead Vratislav Šlajer a specialisté na kyberšikanu Martin Kožíšek a Martin Šmíd. Závěrečná panelová diskuse a následné individuální konzultace vytvořily vhodný prostor pro to, aby se soutěžící mohli se členy odborné poroty (Blanka Kulová, Anna Johnson Ryndová, Bohdan Bláhovec, Radim Špaček, Pavel Berkovič a Jaroslav Kučera) setkat nad svými soutěžními snímky, dozvědět se bližší informace o kritériích jejich posuzování a získat nové impulzy pro budoucí tvůrčí pokusy.

 

Prezentace

V průběhu festivalového dne se konaly kratší prezentace, z nichž měli návštěvníci možnost načerpat praktické informace například o tom, jak se připravuje školní festival (s Romanem Elnerem a Romanem Haasem) nebo jak lze v dokumentárním filmu pracovat s výpověďmi svědků (s Mojmírem Kučerou). Konala se autogramiáda knihy O. Beránek – T. Dvořáková: Jak se dělá film (Argo 2019).

 

Galavečer s předáváním hlavních cen

Dlouho očekávaným vyvrcholením FestDne se stal slavnostní galavečer, kterým festivalové publikum provedla osvědčená moderátorská dvojice Tomáš Měcháček s Ondřejem Bauerem za zvuku tónů filmových melodií v podání PidiCinema Orchestra. Autoři 11 snímků si z něj odnesli hlavní cenu za nejlepší počin ve své kategorii, 4 filmy byly ověnčeny diváckou cenou a ohodnoceno bylo i 9 snímků zařazených do zvláštních soutěžních sekcí.

 

Podrobný program FestDne:

https://www.prazskyfilmovykufr.cz/festden

 

Výsledky 3. ročníku PFK:

https://www.prazskyfilmovykufr.cz/clanky/vysledky-2019

 

Záznam panelové diskuse s porotci:

https://www.facebook.com/prazskyfilmovykufr/videos/553952408739012/

 

Záznam části galavečera:

https://www.facebook.com/prazskyfilmovykufr/videos/553952408739012/

 

 

 

Praktické informace

Bližší a aktualizované informace o podmínkách soutěže, průběžných akcích a o festivalovém dni naleznete na www.prazskyfilmovykufr.cz a facebookovém profilu www.facebook.com/prazskyfilmovykufr.
 

Kontakt:

Martin Vejvoda – ředitel festivalu

martin@prazskyfilmovykufr.cz

 

Markéta Vondrášková – programová ředitelka festivalu

marketa@prazskyfilmovykufr.cz

 

Petra Součková – komunikace s médii

petra@prazskyfilmovykufr.cz

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia