Tisková zpráva 4. 12. 2023

8.12.2023 | Petra Součková | Press

FestDen 7. ročníku festivalu mladých filmařů Pražský filmový kufr letos zaznamenal rekordní počet více než 1000 návštěvníků.

V holešovické La Fabrice nabídl pestrý program milovníkům filmu od 3 do 100 let.

 

 
 
Foto: Alex Mojžíš
 
 

 Foto: Alex Mojžíš


7. ročník soutěžního festivalu mladých filmařů Pražský filmový kufr, který je určen dětem a mladým tvůrcům od 3 do 20 let, letos proběhl v holešovické La Fabrice a naplnil ji k prasknutí. Sešli se na něm jak autoři více než 200 snímků, kteří tu zažili jejich premiéru na velkém plátně, setkali se tváří v tvář se svými filmařskými vzory, seznámili se s kolegy-tvůrci a zapojili se do debat a workshopů, tak jejich rodiče a lektoři, zájemci o film, ale i desítky pedagogů, pro něž zde byl poprvé připraven zvláštní projektový program.

Sestřih toho nejlepšího z FestDne je k dispozici zde

Program začal celodenní přehlídkou soutěžní porotou vybraných filmů, vytvořených jedinci nebo tvůrčími týmy z celé České republiky, Slovenska, Ukrajiny a Francie.

Paralelně probíhal ve spolupráci s NPI, ASFAV, CinEd a Free Cinema pro více než 70 zájemců akreditovaný program Filmový kufr pro pedagogy, který zahrnoval jak teoretické přednášky o filmové výchově, tak praktické workshopy na téma využití dokumentárního a animovaného filmu v pedagogické praxi. Zájemci měli samozřejmě možnost zúčastnit se programu FestDne, a zažít tak i příklady dobré praxe.

Nedílnou součástí FestDne bývají vždy workshopy, na kterých si návštěvníci zkouší dovednosti, které jsou nedílnou součástí filmařského řemesla. V tomto roce mohli například celý festivalový den reportérsky pokrývat pod vedením redaktora ČRo Josefa Kaňky a asistentů Dismanova rozhlasového dětského souboru, natočit rozhovory s hosty festivalu Vojtěchem Dykem, Tomášem Jeřábkem, Lucií Liškovou aj., které byly pak odvysílány i v pořadech ČT (Déčko), ČRo (Radiožurnál) a Nova. Žádaný byl samozřejmě i herecký workshop s castingovou režisérkou Kateřinou Oujezdskou a hercem Tomášem Jeřábkem, maskérský workshop s nositelkou Českého lva Lucií Liškovou, Green Screen a animační workshop.

Možnost načerpat poznatky přímo od vynikajících profesionálních odborníků využili účastníci debat, tentokrát na téma propojení herecké a režisérské role (herec Braňo Holiček), filmu #annaismissing (režisér Pavel Soukup a producent Vratislav Šlajer) nebo specifik herních animací s mistrem svého oboru Tomášem Kozlíkem.

Během odpoledne členové poroty udělili několik desítek čestných
uznání
a následně s autory individuálně i v rámci k tomu určené debaty diskutovali o jejich soutěžních snímcích. I letos se potvrdilo, že zpětná vazba a možnost přímé a mnohdy i opakované konzultace s vynikajícími filmaři je to, co dělá Kufr na poli filmového tvorby mladých zcela výjimečným. Žádná jiná přehlídka dětských a studentských filmů v ČR to v této míře neposkytuje a i to je důvod, proč se do soutěže hlásí každým rokem více snímků, plakátů a nerealizovaných scénářů.

FestDen vyvrcholil slavnostním galavečerem, během kterého byly vyhlášeny a oceněny nejlepší filmařské počiny mladých tvůrců. Pro osvědčené duo Ondřej Bauer a Tomáš Měcháček se letos stala originální výzvou improvizovaná interakce s AI vygenerovanou moderátorkou, která hosty provázela částí galavečera. Z pomyslného souboje o pohotovost v reakcích a tvořivost vyšli rozhodně lépe oni, stejně jako samotní soutěžící nebo třeba herec a zpěvák Vojtěch Dyk, který přijal roli ambasadora letošního ročníku festivalu. 

Na závěr celého festivalu na jeho podporu zahrála DJ set legendární kapela Ohm Square, jejíž hudba je známá z řady českých filmů.

Podrobný program FestDne 11. 11. v La Fabrice je k dispozici zde.

Materiály ke stažení a obrazová dokumentace jsou k dispozici zde.

Praktické informace

Bližší a aktualizované informace o podmínkách soutěže, průběžných akcích a o festivalovém dni naleznete na našem webu, facebookovém profilu a na instagramovém profilu

Kontakt:

Petra Součková – komunikace s médii

petra@prazskyfilmovykufr.cz

tel. +420 605 202 005

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia