Tisková zpráva 8. 11. 2023

8.11.2023 | Petra Součková | Press

Před dětskými tvůrci se během FestDne skloní esa české filmové scény

7. ročník unikátního festivalu mladých filmařů Pražský filmový kufr propukne již tuto sobotu v holešovické La Fabrice!

 

 
 
alt
 
 

 

 

7. ročník soutěžního festivalu mladých filmařů Pražský filmový kufr, který je určen dětem a mladým tvůrcům od 3 do 20 let, je v několika ohledech neobvyklý. Do soutěže totiž letos své výtvory, kterých bylo více než 220, přihlásil rekordní počet 545 autorů. Ti se mohli dle svého zájmu zamyslet nad jakýmkoli tématem a zpracovat ho podle svého zájmu a zaměření jako hraný, dokumentární, případně animovaný film. Pro ty, kdo chtěli možnosti filmu prozkoumat úplně svobodně, byla i letos připravena kategorie experimentální film. Do soutěže mohli zaslat i svůj nerealizovaný scénář nebo filmový plakát. Síla ducha, tvorba a její sdílení jsou lékem a cestou, kterou chceme naší filmovou přehlídkou podporovat. Pro autorské počiny, které vznikly ve výjimečně složitých podmínkách nebo se věnují společenský významným tématům, byla proto letos vyhlášena zvláštní cena Mental Power.

Podrobný program FestDne 11. 11. v La Fabrice, včetně časů konání, je k dispozici zde.

 

Děti i profesionálové na Kufru nejvíce oceňují vzájemnou inspiraci

Program začne v 10 hodin přehlídkou vybraných soutěžních filmů (jedinci nebo tvůrčí týmy z celé České republiky, Slovenska, Ukrajiny a Francie jich do soutěže přihlásili celkem 181), zároveň budou mít zájemci možnost celý festivalový den reportérsky pokrývat pod vedením redaktora ČRo Josefa Kaňky, účastnit se např. hereckého workshopu s castingovou režisérkou Kateřinou Oujezdskou a hercem Tomášem Jeřábkem, maskérského workshopu s nositelkou Českého lva Lucií Liškovou a mnoha dalších.

Těšíme se na diskuse s vynikajícími profesionálními filmovými tvůrci na téma propojení herecké a režisérské role (herec Braňo Holiček), filmu #annaismissing (režisér Pavel Soukup, producent Vratislav Šlajer a představitelka jedné z hlavních rolí Magdalena Čečo), specifik herních animací s Tomášem Kozlíkem a hodnocení soutěžních filmů.

Největší pozornost chceme i letos věnovat individuálním konzultacím našich mladých tvůrců s jejich profesionálními kolegy-porotci, protože vzájemná inspirace a sdílení zkušeností jsou to, co tvoří Pražský filmový kufr v rámci filmových přehlídek v ČR zcela specifickým. „Největší význam pro mě měla zpětná vazba od porotců. Měla jsem radost, že ocenili ,kouzloʻ, které v mém filmu bylo,“ komentuje svůj zážitek z Kufru desetiletá autorka Doubravka. Kameraman Pavel Berkovič zase říká: „Některé filmy z Kufru si léta schovávám¸ protože mi dávají naději, že to naše filmařské řemeslo určitě nevymře.“ Studentka FAMU Františka Bakošová dodává: „Kufr mi dal skvělou příležitost k tvorbě a namotivoval mě v mém snu točit jednou filmy. Dodal mi jistým způsobem sebevědomí, že to co dělám, může mít smysl. Příležitost debatovat s nejrůznějšími profesionálními tvůrci o mých dětských filmech mi dalo neuvěřitelně zkušeností, zážitků a motivace pro budoucí tvorbu. Už jenom to, že jsem se následně po maturitě dostala na FAMU, zcela jistě mělo kořeny právě v těchto debatách a s mnohými ,kufrovskýmiʻ porotci, nebo teďka spíše už kamarády, se radím doteď.“

Dospělí návštěvníci se budou moci účastnit debat týkajících se využití filmu ve školní praxi, které budou probíhat v rámci celodenního programu pro pedagogy. V 16 hodin se budou udělovat čestná uznání poroty v jednotlivých soutěžních kategoriích a vše vyvrcholí v 18.30 hodin slavnostním galavečerem, během kterého budou vyhlášeny a oceněny nejlepší filmařské počiny našich mladých tvůrců. Jednu z hlavních cen předá herec a zpěvák Vojtěch Dyk, který přijal roli ambasadora letošního ročníku festivalu. Galavačerem nás provede osvědčené moderátorské duo Ondřej Bauer a Tomáš Měcháček.

Na závěr celého festivalu na jeho podporu zahraje v 20.30 hodin legendární kapela Ohm Square, jejíž hudba je známá z řady českých filmů.

Svou výzvou letošní festival v kampani Donio podpořila řada vynikajících osobností, např. světově úspěšná režisérka animovaných snímků Denisa Grimmová nebo kameraman vynikajících filmů a seriálů Pavel Berkovič, herečky Anna Geislerová, Tatiana Dyková a Berenika Kohoutová, hudebník a DJ Mardoša nebo influencer Lukefry. S řadou z nich, stejně jako se všemi porotci se setkáme během vyvrcholení našeho festivalu – FestDne v La Fabrice.

 

Praktické informace

Bližší a aktualizované informace o podmínkách soutěže, průběžných akcích a o festivalovém dni naleznete na našem webu, facebookovém profilu a na instagramovém profilu

Kontakt:

Markéta Vondrášková – programová ředitelka festivalu

marketa.vondraskova@gmail.com

Petra Součková – komunikace s médii

petra@prazskyfilmovykufr.cz

tel. +420 605 202 005

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia