Tisková zpráva 18. 5. 2023

18.5.2023 | Petra Součková | Press

Pražský filmový kufr, unikátní festival mladých filmařů, vstupuje do svého sedmého ročníku. Aby mohli pořadatelé akci rozšířit o několik vylepšení a přesunout ji do větších prostor, spouští v pondělí 22. května 2023 ve 21:00 crowdfundingovou kampaň na platformě Donio. 

Věřím, že by to mohlo být pro Vás zajímavé a posílám Vám informace s předstihem před jejím zahájením. Níže najdete celý text kampaně, včetně podrobností o festivalu, tak, jak bude zveřejněn na stránkách crowdfundingové platformy Donio, a video s ambasadory kampaně..

Vojtěch Dyk natočil pro kampaň svou výzvu a také spot, ve kterém si zahrál s dětmi z Dismanova rozhlasového dětského souboru. Svou výzvou festival podpořila i světově úspěšná režisérka animovaných snímků Denisa Grimmová nebo kameraman vynikajících filmů a seriálů Pavel Berkovič. V případě zájmu o rozhovor s pořadateli festivalu nebo tvůrci, kteří se svým výtvorem uspěli v předchozích ročnících, nás neváhejte kontaktovat.

Petra Součková

Tisková mluvčí festivalu

email: petra@prazskyfilmovykufr.cz

telefon: +420 605 202 005

Celý text kampaně na Donio tak, jak bude zveřejněn 22. května ve 21:00 na adrese www.donio.cz/kufr:

Představení projektu

Ahoj! Ráda bych vás pozvala k podpoře unikátního festivalu mladých filmařů – Pražský filmový kufr. Tato přehlídka dává dětem a mládeži ve věku 4–20 let skvělou příležitost v mezinárodní konkurenci prezentovat své filmy, scénáře a filmové plakáty.

Pomáháme mladým tvůrcům, aby mohli rozvíjet své schopnosti, sdílet své příběhy a komunikovat s ostatními. Pražský filmový kufr podporuje talenty a přitahuje zájem jak nováčků, tak zkušenějších mladých filmařů, některé dokonce posouvá až na filmové akademie. Odborná porota je vždy složena z profesionálních filmařů, kteří snímky nejen posuzují, ale také jejich autorům předávají své cenné zkušenosti.

Během slavnostního FestDne promítáme soutěžní snímky, pořádáme workshopy a debaty pro děti i dospělé vedené profesionály z filmové branže. Za uplynulých šest ročníků se festival neuvěřitelně rozrostl, zúčastnili se jej tisíce dětí a mladých tvůrců, přihlášeno bylo přes 1 000 filmů, přičemž řada jich přišla i ze zahraničí (Ukrajina, Slovensko, Francie).

Laureáty soutěže zpětně zapojujeme do spolupráce na vytváření dalších ročníků festivalu – podílejí se tak například na natáčení znělek, reportáží z FestDne, ale i moderování debat nebo slavnostního galavečera.

V listopadu 2023 se chystáme uspořádat už 7. ročník festivalu. Teď je ten správný čas festival rozšířit a posunout dál, do multifunkčního prostoru La Fabriky, která je prostornější a umožní využít kvalitnější techniku. A na to potřebujeme vaši pomoc!

Kdo za projektem stojí?

Pražský filmový kufr vznikl díky úsilí nadšenců v zázemí DDM Praha 6, vedeného ředitelem Martinem Vejvodou. Na samém počátku v roce 2017 jsme společně se současnou programovou ředitelkou Markétou Vondráškovou festival zorganizovali vlastně pro své děti a děti z okruhu přátel. Netušili jsme, jakou odezvu bude mít. Od té doby jsme ale urazili neuvěřitelně dlouhou cestu a nestačíme se divit, do jak krásných míst nás vede.

Spolupracujeme s mnoha filmovými profesionály, pedagogy, umělci a dobrovolníky, kteří pomáhají s organizací a vedením workshopů.

Za šest let se v odborné porotě Pražského filmového kufru vystřídala celá řada profesionálních filmařů a v současné době v ní působí např:

  • Karel Smyczek – předseda poroty (režisér a herec)

  • Pavel Berkovič (kameraman)

  • Kristina Elšíková (scenáristka a režisérka)

  • Miroslav Janek (dokumentarista)

  • Anna Johnson Ryndová (střihačka)

  • Miloš Kirschner (scénograf, výtvarník, režisér Divadla Spejbla a Hurvínka)

  • Jaroslav Kučera (manažer realizace Centra hrané tvorby České televize)

  • Blanka Kulová (střihačka)

  • Marta Nováková (režisérka)

  • Pavel Soukup (animátor a režisér)

  • Lukáš Urbánek (animátor a ilustrátor)

Sledujte nás v sociálních sítích a na webu, kde budeme pravidelně zveřejňovat další podrobnosti k festivalu, ale i vzpomínky na uplynulé ročníky.

Na co vybrané peníze použijeme?

Chceme letošní ročník přemístit z do stylovějších prostor holešovické La Fabriky a zároveň festival rozšířit o několik vylepšení. Jedním z nich je vzdělávací program audiovizuální výchovy pro pedagogy, kteří tak budou moci v této oblasti pracovat se svými žáky na školách a v zájmových kroužcích. Rozšíříme také počet workshopů a debat s odborníky. Zřídíme televizní studio TV Kufr, kde si děti pod vedením zkušených redaktorů připraví vlastní celodenní vysílání.

To všechno ale stojí peníze, a proto jsme se rozhodli uspořádat crowdfundingovou kampaň tady na Doniu s cílem získat 300 000 Kč. Tyto prostředky nám pomohou poskytnout ještě lepší podporu mladým talentovaným filmařům a zajistit kvalitní a atraktivní workshopy, debaty a další aktivity, které dělají náš festival tak jedinečným, v prostředí vhodném pro slavnostní vyvrcholení celého festivalu, FestDne.

Přidejte se k naší komunitě podporovatelů a pomozte nám rozšířit hranice Pražského filmového kufru! Vaše podpora bude klíčová pro úspěch tohoto ročníku festivalu a pro rozvoj mladých filmařů, kteří díky němu mohou objevovat a rozvíjet své dovednosti.

Díky vaší podpoře kampaně tak společnými silami…

  • dáme tvůrcům více prostoru – přemístíme festival do pražské La Fabriky

  • rozšíříme vzdělávací program pro mladé filmaře a nově i pedagogy

  • zajistíme potřebnou techniku a odborníky pro televizní studio TV Kufr

  • získáme prostředky na zapůjčení filmové techniky, předplatné na filmové platformy, knihy apod. pro autory vítězných snímků

Každý příspěvek, ať už malý, nebo velký, má svůj význam a přispívá k rozvoji festivalu.

Jako poděkování za vaši podporu a také připomínku, že jste byli u toho, jsme připravili několik odměn, od symbolických až po speciální dárky, festivalové mikiny a další merch, plakáty, VIP zážitky a mnoho dalšího. Vyberte si odměnu a dejme společně mladým filmařům platformu, na které mohou rozvíjet svůj talent, sdílet své příběhy a inspirovat se navzájem.

Tři způsoby, jak se můžete podílet na úspěchu 7. ročníku Pražského filmového kufru:

  1. Vyberte si některou z našich odměn a podpořte nás částkou, která vám vyhovuje

  2. Sdílejte tuto kampaň se svými přáteli, rodinou a známými na sociálních sítích a pomozte nám tak získat více podporovatelů

  3. Sledujte náš pokrok v aktualitách tady na Doniu, na našich sociálních sítích a webu

Děkujeme za vaši podporu a těšíme se na společné oslavy filmových talentů na 7. ročníku Pražského filmového kufru!

S láskou k filmu a mladým talentovaným tvůrcům, za celý tým Pražského filmového kufru

Petra Součková
Tisková mluvčí festivalu

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia