Ozvěny 5. ročníku KUFRU ´21

24.3.2022 | Markéta Vondrášková | Aktuality

Tato přehlídka je průřezovou ukázkou toho nejlepšího z loňského ročníku Pražského filmového kufru, který proběhl 6. listopadu 2021 v kulturním paláci VZLET v pražských Vršovicích. Obsahuje filmy čistě autorské, které tvořily děti samy doma nebo s kamarády, některé filmy vznikly na příměstských táborech, v rámci kroužků nebo na filmových školách. Jedná se o filmy všech věkových i žánrových kategorií, které si odnesly ceny poroty, čestná uznání i ceny nejvyšší. Všechny tyto filmy jsou dostupné také na našem archivu. Na velkém plátně budou promítnuty v rámci minifestivalu Ponrepo dětem, a to v neděli 3.4. v kině Ponrepo v Praze Program – Národní filmový archiv (nfa.cz)  

Stopáž: 97 minut  

Program: 

Korona Rock (6:20)… Josef Jan Abrhám, Antonín Jan Abrhám, vítězný experimentální film v kategorii B (do 15let). Spolužáci jedné třídy se společně domluvili a zorganizovali natáčení videoklipu, ve kterém se zpívá o pohledu studenta na ,,Dobu Koronovou". Ve snímku vystupují žáci gymnázia Litoměřická, spolu se svou třídní profesorkou. Všichni společně tančí/vystupují na melodie známé písně Elvise Presleyho - Jailhouse Rock, ve které se zpívá o životě ve vězení, takže obě písně mají společné téma.

Demokracie mýma očima (13)… Tonička a Matylda Mikšovská, Alexandra Volková, Maruška a Franta Bouzek, Dorian Knapp, Asbin Rokaya, Veronika Gavadzin, Shilo Gregory Malibrian, Tran Gia Binh, vítězný animovaný film v kategorii B (do 15let). „Demokracie mýma očima“ je projekt, který začal vznikat na podzim roku 2020 v neziskové organizaci InBáze. Jeho výstupem je animované video, ve kterém 12 dětí původem z Ukrajiny, Nepálu, Vietnamu, Filipín, ale i z Čech ztvárnilo, co pro ně znamená slovo „demokracie“. Cílem projektu je podpořit vyšší toleranci českých dětí a mládeže k migrantům a lidem odlišného původu a předcházet tak xenofobii a nenávistným projevům.

Zákaznice (3:21)… Františka Ekrtová, hraný film v kategorii C (do 20let) – čestné uznání za herecký výkon. Hladovějící hrdina bez peněz přichází do podniku. Postává u pultíku. A pokukuje po "koláčcích" co leží přímo před ním. Nevydrží to a když je prodavač odvrácený, jeden si vezme. Nikdo si toho nevšimne. Povedlo by se mu to znova? A znova? Začíná snad prodavač něco tušit? V pár minutách se rozehrává hra na kočku a myš, přesně tak, jak si to Charlie Chaplin před 103 lety ve svém filmu A dog's life představoval. (Nebo alespoň doufám, že se neobrací v hrobě.)

TV VISION (6:23)… Nikol Mazepina, vítězný animovaný film v kategorii C (do 20 let). Moje místo je v hlavě. Uvnitř sama sebe. Hluboko, hluboko v podvědomí je místnost s televizí. Cokoli, co chci, se na televizní obrazovce zobrazí, jakákoli představa je v mém podvědomí velice detailní. Honí se mi hlavou mnoho věcí. Vesmír je tak hluboký a nekonečný, nikdy nevíš, co za těmi světelnými lety je. Mám ráda pizzu, jaké by to bylo být přítel s živou pizzou. Ráda vymýšlím postavičky s dostatečným počtem očí. Někdy ale televize přestává fungovat...

Doba plastů (8:17)… Alex Mojžíš, vítězný dokumentární film v kategorii B (do 15 let). Jak moc je téma plastů na naší planetě závažné? Kde všude představují plasty hrozbu? A co proti tomu můžeme dělat? To jsou otázky, na které se snaží odpovědět dokument Doba plastů.

Alenka v říši divů (10:36)… děti z DRDS - Žofie Hánová, Damian Tembo, Marie Ela Rösslerová, Vilém Tycar, Prokop Holiš, Michal Polák, Ráchel Gojdová, a zbytek 6. skupinky, vítězný experimentální film v kategorii A (do 10 let). Ikonický příběh spisovatele Lewise Carrolla, který proslavila zejména filmová zpracování režiséra Tima Burtona, je mimo jiné charakteristický svou epizodičností a absurditou. Právě tyto dva prvky spojili členové Dismanova souboru dohromady a vybrané scény z originální knižní předlohy se rozhodli natočit pomocí dronu z ptačí perspektivy. Vedle netradičního způsobu práce se absurdní rovinu snažili podtrhnout i tím, že do dívčích rolí obsadili chlapce a naopak.

Mezi stářím a mládím (2:23)… Ondřej Heinz, animovaný film v kategorii C (do 20let) – Moje místo. Umírám a cítím se mlád, nebo jsem mlád a cítím se umírat?

Štafeta (3:45)… Nela Dlouhá, Katy Drizi, Anna Mertenova, Klára Kitto, Denis Zavoral, Jiří Štark, Michael Locker, Kristýna Kŕížová, hraný film v kategorii B (do 15 let) – (Ne)bezpečnej svět. Jaké důvody mohou vést k rozporům mezi spolužáky? Film vznikl v průběhu příměstského filmového tábora v kině Scala.

Přes okno (5:10)… Natálie Šubrtová, Dominik Vajc, Patrik Vokoun, animovaný film v kategorii C (do 20let) – (Ne)bezpečnej svět. Buďte ostražití a nenechte sebou manipulovat.

Strach… (4:50)… Michal Špejra, hraný film v kategorii C (do 20let) – čestné uznání za herecký výkon. Příběh o klukovi, který čelí každý den strachu. Dokáže se strachu postavit?

ZESNA (8:46)… Emílie Bejčková, Marie Bejčková, Antonie Bejčková, vítězný experimentální film v kategorii C (do 20let). „Vítej, vetřelče!" pravil Pavucháček, když jsem si uvědomil, že si nejsem jistý, zda mám vůbec otevřené oči. Byl bych se ztratil v síních své lebky, nebýt něčího až podezřele skutečného hlasu. „Je v tom snad rozdíl, jestli jsi vzhůru nebo ne? Pokud ano, co se s tím mění? To, co se ti zdá, by beztak nevzniklo, kdybys netrávil tolik času vzhůru. Oboje je jeden a ten samý svět." pravil kdosi. A tak jsem šel.

DODO (15)… Viktorie Pražáková, vítězný hraný film v kategorii B (do 15 let). Dodo se ve všem trochu odlišuje. Tráví čas samo, nejčastěji s přírodou. Nemá žádné lidské přátele, ale příroda mu stačí. Příběh sleduje Dodo, které v jednom docela obyčejném dni, najde neobyčejnou věc. Květinu, která je odlišná od všech ostatních. Je stejně osamocená a jiná, jako ono. Ale možná díky ní i ono dokáže poznat sobě rovného. Přítele.

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia