ONLINE střihačský workshop s Annou Ryndovou

24.8.2021 | Petra Součková | Aktuality

Jaká je role střihače v hraném filmu a co je to dnes vůbec filmový střih? Jak můžeme ve střižně pracovat s obrazem a zvukem, abychom děj filmu vyprávěli srozumitelně a poutavě, a abychom dokázali vzbudit emoce a vytvořit atmosféru? Jak to udělat, aby náš film byl napínavý, akční, vtipný nebo dojemný? Dynamika, rytmus, čas a tempo. Filmová montáž jako osobní pohled na příběh a téma, jako autorská interpretace světa a jako tvůrčí práce, jejíž největší účinek tkví v její neviditelnosti.

  • Seminář je určen dětem a dospělým, kteří už mají alespoň minimální zkušenost s filmovým střihem a chtějí si své znalosti rozšířit. Smyslem setkání není naučit se technické postupy v konkrétním střihovém programu, zároveň se předpokládá, že každý z účastníků má vlastní libovolný program ve svém PC.
  • K aktivní účasti na workshopu je třeba splnit tento úkol, který budeme v druhé části setkání analyzovat: Vyber si 1. NEBO 2. zadání! Podle svého scénáře si rozmysli, jak děj svého příběhu takzvaně rozzáběruješ (rozložíš na záběry), pak ho natoč a sestříhej. Můžeš pracovat jen s obrazem nebo i s dialogy (můžeš svoje postavy nechat mluvit), ruchy (zvonění telefonu, bušení na dveře…) a se zvukovými atmosférami (vítr, šplouchání moře, kola vlaku na kolejích…). Nepoužívej ale žádnou hudbu.
  • Přihlášky na https://forms.gle/4GuHgYv4e7HDMDNc6

1. Za chvíli mi jede vlak, a já ještě nezačal balit… Máš obrovské možnosti, protože můžeš tohle téma natočit jako drama, thriller, komedii nebo document. Zároveň můžeš vymyslet spoustu zápletek (zaspal jsem, nemám čisté ponožky, tramvaj nejede, přerazila jsem se na schodech). A můžeš to celé zaznamenat objektivně, jako bys byl/a pozorovatel/ka, nebo jinak, třeba očima hlavní postavy. Zkus přemýšlet o tom, jaké emoce chceš, aby tvůj film v publiku vyvolal. (MAXIMÁLNÍ STOPÁŽ 1 MINUTA.)

2. Nudím se a čekám na… V létě u rybníka, na autobusové zastávce nebo ve frontě na zmrzlinu, můžu čekat na kamaráda, svoji první lásku, tetu, která odešla koupit limonádu… Pokus se vytvořit poetickou atmosféru vrcholícího léta, nudu, pomalu ubíhající čas, možná netrpělivost tvé hlavní postavy nebo naopak napětí? (MAXIMÁLNÍ STOPÁŽ 2 MINUTY.)

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia