Filmařské okénko č.12 aneb Filmová hudba

4.9.2022 | Markéta Vondrášková | Blog

Zvuk ve filmu aneb filmová hudba

Velká kapitola filmové tvorby je filmová hudba. Tu má na starost nikoli zvukař, ale hudební skladatel a hudební dramaturg. Hudba velmi silně určuje výsledné vyznění filmu. Hudbou můžete film podpořit i úplně shodit. Můžete ze stejného filmu udělat napínavou podívanou i frašku. Špatná volba hudby může film dokonce zabít. Častým omylem některých začínajících filmařů je domněnka, že bez hudby film není filmem. Není to pravda! Opět platí, méně je někdy více.

Poznámka pod čarou: někteří filmaři, ve snaze být co nejpravdivější a realističtí, důsledně používají hudbu pouze tehdy, pokud je přímo inscenovaná ve filmu, tzn: hudbu slyšíte pouze tehdy, když vidíte taky kapelu nebo rádio.

Myslete na to, že lidská mysl je velmi manipulovatelná a snadno ovladatelná. Používejte všechny prostředky a nástroje filmaře s rozmyslem a přesným záměrem. Než abyste “překryli” skvělý film levnou muzikou z YouTube, nebo vaší aktuálně nejoblíbenější skladbu ze Spotify, to raději nechte zaznít ticho. Protože i ticho nese důležitou informaci.

Doporučujeme: Hudba Zdeněk Liška (režie: Pavel Klusák) je dokumentární film o jednom z našich největších filmových skladatelů vůbec. Byl jeden z mála, který pochopil, že hudba je vlastně další zvuk. Nebo naopak že všechny zvuky ve filmu tvoří vlastně hudební kulisu. Nebo ještě lépe, že hudba je samostatná a neoddělitelná, plnohodnotná složka filmu? https://www.youtube.com/watch?v=1538kHgNuqE

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia