Filmový kufr pro pedagogy

23.6.2023 | Petra Součková | Aktuality

EDIT: Kapacita projektového semináře je naplněna. Děkujeme za Vás zájem! Sledujte nás, v průběhu jara určitě uspořádáme další semináře.

V rámci našeho FestDne 11. 11. 2023 v pražské La Fabrice letos nabízíme inspiraci i pedagogům, lektorům a vychovatelům. Filmový kufr pro pedagogy bude celodenní akreditovaný projektový seminář, na němž budou prezentována praktická cvičení a aktivity využitelné ve výuce (hodiny F/AV).

Konkrétně se bude jednat o lekci filmové analýzy a dvou praktických workshopů na téma animovaného a dokumentárního filmu. Seminář bude akreditován v rámci DVPP. Součástí programu bude také panelová diskuse na téma filmová výchova.

Semináře se zkušenými lektory, které budou koncipovány jako ukázkové hodiny, budou účastníky motivovat, inspirovat a zbaví je zbytečného ostychu začít s dětmi využívat ve výuce médium filmu. Dozví se, proč a jak s dětmi točit filmy, dívat se na ně a mluvit o nich, co k tomu učitelé potřebují vědět a znát, kde načerpat potřebné informace apod.

Přihlásit se můžete zde.

Program:

10:00   Úvodní slovo - moderátor Pavel Bednařík a Ondřej Bauer

Přivítání pedagogů zástupci ze strany PFK, NPI, ASFAV - úvodní informace o projektovém dni (smysl setkání, co nás čeká, jaká bude náplň workshopů, představení Pražského filmového kufru a FestDne).

 

10:15-11:15  Co je to filmová výchova? - Jiří Forejt, Markéta Vondrášková, Lucie Hlavicová

kapacita: neomezený počet účastníků

Panelová diskuse s odborníky filmové výchovy vedená PFK ve spolupráci s NPI. Proč filmová výchova? Co znamenají změny v rámcovém vzdělávacím programu pro filmovou výchovu? Má film kdo učit? Jak lze využívat film ve škole? Jak, kde a proč se na filmy s dětmi ve škole dívat? 

Součástí bude také prezentace aktivit AsFAV, představení chystané učebnice Filmouka, online kurzů Filmové výchovy pro učitele a Metodiky filmové tvorby pro učitele NIPOS.  Představení studijního programu na FAMU.  

pauza na kávu do 11:30

11:30-12:30   CinEd: praktické využití filmu ve výuce 

lektor: Jiří Forejt

kapacita: neomezený počet  účastníků

Jak pracovat s filmem ve škole? Je někde nabídka "šitá" na míru? Kde začít? Co třeba hned v počátcích pohyblivého zázraku? Podnikneme výpravu ke kořenům - k počátkům kinematografie a filmům, které nabízí první experimenty a ukážeme si, jak s nimi můžeme pracovat ve třídách. Některé z nich vybízejí k odvážným zážitkům v oblasti výtvarného umění, poezie či hudby. Interaktivní projekce, při které se pedagogové seznámí s možnostmi filmového média sahající za hranice jejich fantazie. Stranou nezůstane představení jiných možností a nabídky mezinárodního vzdělávacího projektu CinEd, který se svou činností zaměřuje na všechny typy a stupně škol.

pauza na oběd do 13:30

13:30-15:00 Jak na dokumentární film? Praktický workshop

lektor: Martin Mareček a Lucie Hlavicová

kapacita: 15 účastníků

Co je to vlastně dokumentární film? Jaká jsou jeho specifika, jak se takové filmy tvoří a že se nemusíte bát je začlenit do výuky na všech stupních vzdělávání se dozvíte ve workshopu vedeném zkušeným dokumentaristou Martinem Marečkem a Lucií Hlavicovou. Společně nahlédneme pod pokličku tvorby dokumentárních filmů, shlédneme ukázky různých přístupů k tvorbě dokumentárních filmů a zároveň vyzkoušíme vytvořit krátké audiovizuální cvičení v praxi. Nebudou chybět ani další tipy, triky, informace a možnosti, jak začlenit a aktivně využít dokumentární film ve výuce.

NEBO

13:30-15:00 Jak na animovaný film? Praktický workshop

lektor: František Topinka a Theodora Pfeffermannová

kapacita: 15 účastníků

Seminář bude zaměřen na představení možností zapojení technik klasické ruční stop motion animace do výuky. Jejím cílem je seznámit účastníky, a to především z řad pedagogické veřejnosti, s využitím animované tvorby ve školní výuce v rámci základního vzdělávání nebo při realizaci zájmových činností souvisejících s filmovou a audiovizuální tvorbou.

Animovaný film je vhodným prostředkem pro propojování řady školních předmětů (výtvarná a mediální výchova, informatika i další), zároveň může být způsobem, jak do školních vzdělávacích plánů zapojit filmovou a audiovizuální výchovu. Tvorba animace patří mezi prostředky, které nabízí nejen zpestření školních projektů při zpracování vykládané látky, ale především přibližuje zajímavým způsobem práci s digitálními technologiemi i technikou. Zároveň umožňuje kreativní propojení různých uměleckých oborů. 

Program kombinuje krátkou přednášku a praktické cvičení, které představí možnosti práce se stop motion animací. Účastníci zjistí, co všechno je k animaci potřeba za základní vybavení. Po absolvování přednášky budou schopni připravit a natočit krátký animovaný film a orientovat se v základních animačních principech.

Samozřejmě bude možné účastnit se i našeho programu pro děti a mladé filmaře, podívat se na soutěžní snímky, setkat se s podobně naladěnými kolegy a zažít příklady dobré praxe.

Filmový kufr pro pedagogy bude probíhat ve spolupráci s ASFAV (Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu), NPI (Národní pedagogický institut) a CinEd (mezinárodní program filmové výchovy).

Kontaktujte nás


Dům dětí a mládeže Praha 6
U Boroviček 650/5, 163 00 Praha 6
E: martin.bartak@prazskyfilmovykufr.cz
T: +420 235 323 333

© 2019 - 2022 Dům dětí a mládeže Praha 6, Pražský Filmový Kufr
Web by SenseMedia